1. Rättighetslag
LSS betyder Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Det är en rättighetslag som ska möjliggöra rätten att leva som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.
2. Ge stöd och service
Glöm inte att det handlar om både stöd och service! Du ska alltså, om du arbetar som personlig assistent eller inom annan LSS insats, förutom ge stöd också vara serviceinriktad. Det får aldrig förekomma någon typ av fostrande eller villkorat bemötande.
3. Ingående kunskap om funktionsnedsättningen
För att kunna ge rätt stöd och service behöver du förstå personens nedsatta funktioner och hur det påverkar personen. Om det är ditt första sommarjobb så förväntas inte att du ska bli expert men anordnaren ska kunna ge dig någon typ av introduktionsutbildning. Läs om Prima Omsorgs utbildningar här.
4. Ingående kunskap om personen
Du behöver ingående kunskap om personen för att kunna ge rätt stöd och service. Du har genomförandeplanen till hjälp. Det ska vara tydligt för dig från start om vilka frågor du ska vända dig till uppdragsgivaren själv, företrädare som anhöriga och god man, arbetsledare eller uppdragschef. Fråga om det känns oklart.
5. Tystnadsplikt
Du har strikt tystnadsplikt som personlig assistent. Tystnadsplikten är livslång. Du berättar inte om din uppdragsgivare för utomstående. Mellan er i arbetslaget, pratar ni bara om det som behövs för att ni alla ska ge god personlig assistans, inget ovidkommande prat om uppdragsgivaren eller hens närstående. Tänk också på att du inte berättar för någon var din arbetsplats är, utan uttrycklig tillåtelse från uppdragsgivaren. Självklart innebär det också att du inte har Snap eller liknande på under dina arbetspass. Prata med uppdragsgivaren, arbetsledaren och uppdragschefen om tystnadsplikt så du är helt trygg med vad som gäller.
6. Var personlig, inte privat
Att vara personlig men inte privat innebär bland annat att du inte påverkar med dina egna värderingar. Kom ihåg att det är uppdragsgivaren som ska leva sitt liv som andra, utifrån sina egna värderingar och önskemål. Om du märker att dina värderingar skiljer sig åt i något avseende, så dela inte det utan kom ihåg att ditt viktiga uppdrag är att möjliggöra hen att leva sitt liv. Ifrågasätt inte personens självbestämmande.
7. Närvaro, respekt och lyhördhet
Var närvarande på ditt arbete. Du kommer in i någon annans hem och vardag, ha stor respekt för det. Det är inget personen har bett om men som hen är helt beroende av. Var närvarande, inte bara fysiskt utan mentalt. Var lyhörd för personens behov och hur du kan ge den bästa personliga assistans. Om det är stunder där aktiv assistans inte behövs, så sitt inte med din telefon. Ta reda på om anordnaren har faktalitteratur på plats som du kan läsa eller fråga vad som är lämpligt för dig att göra. Var lyhörd för när du ska träda fram och när du ska backa.
8. Var pålitlig
Följ regler och överenskommelser. Kom i tid. Dokumentera enligt överenskommelse. Din arbetsledare och uppdragschef välkomnar frågor som gör dig säkrare på ditt uppdrag. Gissa aldrig utan se att du utför ett professionellt arbete.
9. Fråga
Fråga alltså vid varje tveksamhet. Börja med att fråga vem du ska fråga om vad och om du blir osäker på det i senare skede så fråga igen. Din arbetsledare och uppdragschef finns alltid där för dig både för frågor gällande vad du förväntas göra och om något händer som du inte vet hur du ska förhålla dig till. Frågor visar på professionalitet.
10. Var öppen och förstå betydelsen ditt arbete innebär
Arbetet som personlig assistent är ett av de mest betydelsefulla arbeten du kan ha. En öppenhet och förståelse för det leder till att du lär dig otroligt mycket, både om andra och också om dig själv Ditt allra första arbete som personlig assistent kan göra att du växer som människa och kanske en önskan och ambition att fortsätta arbetet även när sommaren är slut.
Stort lycka till och grattis till ditt viktiga arbete!